Celá ryba: Při koupi celé čerstvě zabité ryby si jako první všímáme očí: musí být vypoulené a jasné, nikoliv zapadlé nebo kalné. Další na řadě jsou skřele: musí přiléhat a žábry pod nimi být jasně červené. Kůže čerstvé ryby je na omak slizká, lesklá a vlhká, ale ne mazlavá. Když do kůže zatlačíte prstem, utvoří se důlek, který se ovšem nejpozději do několika vteřin sám vyrovná. Celá ryba musí vonět pouze slanou nebo sladkou vodou, nikoli rybinou. Jak poznat a koupit čerstvou rybu
Naporcovaná ryba: U porcované ryby se řídíme hlavně podle vůně. Opět musí být cítit vodou, nikoli rybinou. Čerstvé maso je vlhké, hladké, rovnoměrně barevné a leskne se jako perleť. Oschlé nebo nažloutlé okraje masa, nepravidelné skvrny a charakteristický pach ryb svědčí o tom, že bylo maso skladováno příliš dlouho.
Jak poznat čerstvou rybu tuňáka: Nejčastější rybou, kterou lze u nás koupit čerstvě naporcovanou (nepočítáme-li výlovy v sádkách nebo rybnících), je tuňák. Plátky tuňáka by měly mít tmavou malinovou barvu. Tmavohnědé maso není na škodu, ale znalý prodejce by je měl odkrojit ještě před koupí, protože uchovává nežádoucí pach rybiny. Naopak pobledlé maso s viditelnými bílými nebo smetanově zbarvenými šlachami čerstvé rozhodně není. Jak poznat a koupit čerstvou rybu
Prodejce se fakt radši neptejte: Nejčastější otázkou, kterou zákazníci prodejcům pokládají, je obligátní: „Je ta ryba opravdu čerstvá?“ Uznejte, že taková věta si zaslouží jedinou odpověď: „Ano, samozřejmě,“ ať už je pravda jakákoli. Pokud se už musíte ptát, používejte raději: „Která ryba je nejčerstvější?“ nebo „Ty ryby vám sem přivezli dneska ráno?“ Ovšem pravdivou odpověď můžete očekávat jen u opravdu solidních prodejců, kterých je bohužel málo. Proto bude lepší, když si nastudujete výše zmíněné rady a vyrazíte do obchodu už vyzbrojeni znalostmi. Pak vás nějaký nepoctivý obchodník zaručeně nedoběhne.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1399 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA